Rajasthan High Court Stenographer Recruitment 2020 – Exam, Eligiblity, Salary



Rajasthan High Court Stenographer Recruitment

Rajasthan High Court Stenographer Recruitment Notification is Out – Apply for 434 Posts for Stenographer at Rajasthan HC Vacancy. Check Details @hcraj.nic.in

Great opportunity for the job seekers who are looking for their career in Rajasthan High Court. As per the Rajasthan High Court Stenographer Recruitment 2020, Rajasthan HC has released the latest recruitment notification for the vacancy of Stenographer Post. A total of 434 Vacancy of Stenographer are notified in the Rajasthan HC Recruitment advertisement. Those candidates who are eligible for Rajasthan High Court Jobs can apply from 30-01-2020. The last date to register online for Rajasthan High Court Stenographer Exam is 28-02-2020. So, you should apply for Rajasthan HC Vacancy 2020 as soon as possible to avoid the last-minute rush.

The candidates can get more details like Rajasthan HC Eligibility, Rajasthan HC Selection process, Rajasthan HC Stenographer Salary, etc. on this page. This page is very well documented by the team of www.jobssearches.in

Rajasthan HC Jobs

Q 1. What are the important dates for Rajasthan High Court Stenographer Vacancy 2020?

Answer: The candidates who are looking Rajasthan HC Career should take a look at some important dates:

Starting date to fill the Rajasthan High Court Online Application Form: 30-01-2020

Closing date to fill Rajasthan HCOnline Application Form:28-02-2020

Check Now:  OFB Recruitment 2020

Q 2. Explain the vacancy break up for the Rajasthan HC Stenographer Recruitment Notification.

Answer:  There is a total of 434 Posts are available in the Rajasthan HC Stenographer Recruitment 2020. The details of the vacancies are given below.

District Courts

Stenographer Hindi (Grade-III): 340

Stenographer English (Grade-III): 54

District Legal Services Authority

Stenographer Hindi: 40

Q 3. What is the age limit criteria for the vacancy of Stenographer in Rajasthan High Court?

Answer: The candidate should check the age limit criteria before applying for the post of Stenographer. The age of the applicant applying for Rajasthan High Court Jobs should not be between 18 Years to 40 Years. However, the relaxation in age is applicable for the reserved category as per the norms of the Government of India.  

Check Now:  Delhi Forest Officer Recruitment 2020

Q 4. What is the Educational Qualification Criteria for the Rajasthan High Court Recruitment Exam 2020? 

Answer: The candidate applying for Rajasthan High Court Stenographer Bharti should take a look at the education qualification criteria. The candidate must have passed Senior Secondary Exam in Science or Arts or Commerce of the Rajasthan Board or its equivalent from a recognized Board. Along with that, the aspirants must have a good knowledge of Hindi as written in Devanagri script & Rajasthani Dialects. Also, “O” or Other Higher Level Certificate Course conducted by DOEACC.

Q 5. What is the application registration fee Rajasthan High Court Vacancy 2020?

Answer: The candidates should have to pay an application fee to register for Rajasthan High Court Recruitment Process. The application fee for General, EWS and OSC category is Rs 650. However, the application fee SC, ST, and PWD category are Rs 400.

Q 6. What is the Selection Process or Recruitment process for Rajasthan HC Vacancy 2020? 

Answer: The selection of the candidate for Rajasthan HC Job openings will be based on the performance in the Written Test, Shorthand Test, and Personal Interview Round.

Q 7. How much is the Salary or Pay scale for the post of Stenographer in the Rajasthan HC Recruitment Notification 2020?

Answer: The candidates selected in the Rajasthan HC Recruitment process will receive an impressive amount as a monthly salary. The selected candidates will receive a salary of Rs. 23700 monthly for a period of 2 Years. After that, the aspirant will get a Level -10 Pay matrix of Rs 33800 to Rs 106700. 

Apply Now:  MPSC Recruitment Notification 2020

Q 8. How to fill Rajasthan High Court Stenographer Vacancy Application Form 2020?

Answer: The candidate should follow the below-mentioned steps to apply online for the Rajasthan HC Job Openings. 

  • Firstly, you should visit the official website, that is, https://hcraj.nic.in/hcraj/
  • Further, you should read official Rajasthan High Court Stenographer Job Notification carefully and ensure your eligibility.
  • After that, you should click on the Apply Online link.
  • Further, you should fill all the required details in the Rajasthan HC Online Application Form 2020.
  • After that, you should upload the scanned copy of the photo and signature. 
  • Then, you should pay the Rajasthan HC application fee and submit the application form.
  • Lastly, you should not forget to take a printout of the filled application form for future reference. 

Important Note for Rajasthan High Court Stenographer Recruitment Job Alert

Above all, you should also visit the Official Website to know more about how to get a job in coal India or more information about the Rajasthan High Court Stenographer Exam. Also, you should visit us regularly to get Free Job Alert on the Latest Sarkari Jobs in India. Best of Luck!!