Rajasthan Police Constable Recruitment 2020 – Age, Eligiblity, Salary, Fee



Rajasthan Police Constable Recruitment

Rajasthan Police Constable Recruitment 2020 – Apply Online for 5000 Job Posts @police.rajasthan.gov.in, Rajasthan Constable GD Recruitment

Great news for the government job seekers in Rajasthan. The candidates who are waiting for the Rajasthan Police Upcoming Vacancy 2019 can apply for the post of the GD Constable in various units/districts/battalions. There is a total of 5000 posts of Constable (GD) & Driver are available in the Police department of Rajasthan. The candidates can apply for Rajasthan Police Bharti 2019 from 20-12-2019. The last date to register for Rajasthan Police Constable Recruitment 2020 is 19-01-2020. So, the candidates should fill the Rajasthan Police Bharti Online Application Form as soon as possible to avoid the last hour rush. 

The candidates can grab more details like eligibility, selection process, salary, etc. on this page. We are sharing this information based on the official PDF file shared by the Rajasthan Police department on their official website. 

Q 1. What are the important dates for Rajasthan Police Upcoming Vacancy 2020? 

Answer: The candidates should look at some important dates for Rajasthan Police Bharti 2019.

  • Opening Date to register for Rajasthan Police Jobs: 20-12-2019
  • Closing Date to register for Rajasthan Police Jobs: 19-01-2020
  • Exam Date (Tentative): February/March 2020

Q 2. Explain the vacancy breakup for the Rajasthan Police Constable Recruitment 2020?

Answer: There is a total of 5000 posts of Constable (GD) & Driver are available in the Police department of Rajasthan. The details of the vacancy are given below:

Q 3. What is the age limit for the Rajasthan Police Constable Vacancy 2020?

Answer: The candidates should check their age limit criteria before applying for the post of Constable in Rajasthan Police. For the general category, the minimum age limit for both females and males is 18 Years. The maximum age limit for the male applicant of 26 Years and the female applicant is 31 Years. However, for ST/SC/OBC category, the maximum age limit for the male candidate is 31 Years and the female candidate is 36 Years. In the case of For Ex-Serviceman, the maximum age limit for both male and female candidates is 45 Years.

Q 4. What is the educational qualification required for the post of constable in the Rajasthan Police? 

Answer: The candidate applying for Rajasthan Police Constable Vacancy should have 10th class passed from a recognized board. Along with that, the candidate applying for constable driver posts must have a valid LMV/HMV driving license. 

Q 5. How much is the application fee for applying for Rajasthan Police Constable Jobs? 

Answer: The application fee for Rajasthan police constable Bharti is as follows:

General, OBC and Other State candidates:Rs. 400

ST and SC candidates: Rs. 350

If the candidate having income less than 2.5 lakh per annum:Rs. 350

Apply Now:  OSSSC Recruitment 2019

Q 6. What are the Physical Standards Test details for the upcoming Bharti in the Rajasthan Police?

Answer: The details of the physical standards test is as follows:

For Male candidates

 Minimum Height: 168 cms

Minimum Weight: 152

Chest: At least 81 cms and 86 cms after expanding.

Running: 05 Km. in 25 Minutes.

For Female candidates

Minimum Height: 152 cms

Minimum Weight: 47.5 kgs

Running: 05 Km. in 35 Minutes.

Q 7. What is the Selection Process for Rajasthan Constable Vacancy 2020? 

Answer: The selection of the candidate for a constable vacancy in the Rajasthan Police department will be done based on:

Written Examination

Physical Standard Test (PST)

Physical Efficiency Test (PET)

Skill Test

Personal Interview

Verification of Documents

Apply Now:  Southern Railway Recruitment 2019

Q 8. How much is the salary (pay scale) for the constable in Rajasthan Police Recruitment 2020?

Answer: The candidates selected in the Rajasthan Police Recruitment process will receive an amount of Rs 14,600 during the 2 Year Training Period. After the training, they will receive a pay scale under the 7th pay commission, Pay Matrix – Level 5. Also, the selected candidate will be eligible to receive the pension facility as per the norms of the Government of India. 

Q 9. How to Apply for Rajasthan Police Constable Jobs?

Answer: The applicants should follow the below-mentioned steps to fill Rajasthan Police Constable Online Form.

  • Firstly, you should visit the official website, that is, www.police.rajasthan.gov.in
  • Further on the homepage, you should click on the “Recruitment.”
  • Then, you should click on the recruitment notification and read it carefully.
  • Then, you should click on the “Apply Online” tab.
  • After that, you should fill the complete details in the Rajasthan Police Constable Recruitment Application Form.
  • After that, you should upload all the required documents.
  • Further, you should pay your application fee and click on the “Submit” tab.
  • Lastly, don’t forget to take a printout of the filled application form for future use.

Important Note:

Above, you should also visit the Official Website of the organization to get more details of the Rajasthan Police Jobs 2020. You should visit us regularly for more updates on the Government Jobs in India. Best of Luck!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.