RBI Assistant Recruitment 2020 – Eligibility, Dates, Salary, Fee



RBI Assistant Recruitment 2020

RBI Assistant Recruitment 2020 – Apply for 926 Assistant in various offices of the Bank across India, Check Details @rbi.org.in

Great news for the job seekers who are looking for jobs in the Reserve Bank of India. RBI has issued an advertisement titled RBI Assistant Recruitment 2020 Notification. The organization is planning to hire the candidates for the post of RBI Assistant. There is a total of 926 vacancies of Assistant are available in various offices of the Bank across India. Eligible candidates can apply for RBI Assistant vacancy from 23-12-2019. The last date to register for the RBI Assistant Job Openings is 16-01-2020. So, the aspirants should apply for RBI Assistant jobs as early as possible to avoid the last-hour rush.

The aspirants can receive more details such as important dates, eligibility, salary, etc. on this page. This page is very well drafted by the team of www.jobssearches.in

Q 1. What are the important dates for RBI Assistant Recruitment 2019-2020? 

Answer: The candidates who are applying for the RBI Assistant Vacancy 2020 should take a look at the important dates.

Starting date to fill Online RBI Assistant Application Form: 23-12-2019 

Closing date to fill Online RBI Assistant Application Form: 16-01-2020

Date to Release of RBI Assistant Admit Card: 3rd week of January 2020

RBI Assistant Exam Date 2020 (Pre): 14-02-2020 and 15-02-2020

Date for RBI Assistant Exam Date 2020 (Mains): March 2020 

RBI Assistant Interview Date: March 2020

Declaration of RBI Assistant Result: April 2020

Q 2. Explain the vacancy break up for RBI Assistant Jobs 2020?

Answer: As per the RBI Assistant Recruitment 2020 Notification, there is a total of 926 posts of Assistants are available in various offices of the Bank all over India. 

Apply Now:  Coal India Recruitment 2019

Q 3. What is the age limit criteria for RBI Assistant Job Openings 2020?

Answer: The aspirants who are looking for the RBI Assistant Jobs should have an age limit of 20 Years to 28 Years. That is, the applicant should be born between 02-12-1991 to 01-12-1999. However, the relaxation in age is also applicable as per the rules of Government of India. 

Q 4. What is the educational qualification criteria for RBI Assistant Recruitment 2019-2020? 

Answer: The applicant should also check the educational qualification criteria RBI Assistant Recruitment 2019-2020. The applicant should have passed Graduation with a minimum of 50% marks from any recognized university. Along with that, the applicant should have word processing knowledge on a computer. 

Q 5. How much is the registration application fee for Assistant Vacancy in the Reserve Bank of India?  

Answer: The applicant should have to pay an application to apply for the Assistant Jobs in Reserve Bank of India. The online application fee for General, OBC, and EWS category is Rs 450. However, the application fee for SC, ST, PwBD, and Ex-serviceman is Rs 50.

Q 6. What is the selection procedure for RBI Assistant Recruitment 2020? 

Answer: The selection of the candidates for the post of RBI Assistant will be based on the performance in the Online Exam (Phase 1 and Phase 2) followed by the Language Proficiency Test. 

Apply Now:  DRDO CEPTAM Recruitment 2020

Q 7. How much is the pay scale or salary for the RBI Assistant Post 2020? 

Answer: The candidate selected for the vacancy of RBI Assistant will be eligible to receive an impressive amount as a monthly salary. The candidate will receive Rs 14,650 monthly (that is, Rs 13,150 plus two advance increments admissible to Graduates). Along with that, the candidate will also receive other allowances, viz. Dearness Allowance, City Compensatory Allowance, House Rent Allowance, Transport Allowance, etc. At present, initial monthly Gross emoluments for RBI Assistants is approx. Rs 36,091.

Q 8. How to fill RBI Assistant Form Online? 

Answer: The applicants should follow the steps given below to know how to apply for RBI Assistant 2020. 

  • Firstly, you should go through the official website of the organization, that is, www.rbi.org.in
  • Further, you should go to the “latest career” section that is available on the homepage.
  • Then, you should read RBI recruitment notification carefully and ensure your eligibility.
  • After that, you should click on the Apply online and fill all the required details.
  • Then, you should upload the scanned documents.
  • After that, you should pay the RBI Assistant Application Fee.
  • Then, you should click on the submit and take a printcopy of filled form for future reference.

Important Note for RBI Assistant Vacancy

Above all, the candidates should also go through the Official Website of the RBI to receive more details on the RBI Assistant Vacancy 2020. You should also remain in touch with us to get regular updates of the Government Jobs in India. All the best for your future.