South Central Railway Recruitment 2019 – Age, Stipend, Vacancy and Other Details



South Central Railway Recruitment 2019 
South Central Railway Recruitment 2019 

South Central Railway Recruitment 2019 – 4103 Apprentice Job Vacancies Apply Online @scr.indianrailways.gov.in

Great news, South Central Railway Recruitment has issued a latest notification titled “South Central Railway Recruitment 2019”. As per the notification, Organization is planning to recruit aspirants for various trades including Carpenter, Diesel Mechanic, AC Mechanic, Electrician, Fitter, etc. There is a total of 4103 vacancies in the South Central Railway Recruitment Process. Therefore, the aspirants who are willing to apply for railway vacancies may apply before 08-12-2019.

Aspirants can grab complete details like vacancy details, the application process, selection process, etc. on this page. This page is very well written by the team of www.jobssearches.in

Q 1. What are some important dates for South Central Railway Apprentice Recruitment 2019?

Answer: The aspirants who are applying for South Central Railway Apprentice Vacancies should fill their online application form before 08-12-2019. So, the aspirants should fill their application form as soon as possible to avoid the last hour rush.

Q 2. Explain the vacancy breakup for South Central Railway Apprentice Vacancy.

Answer: The details of the South Central Railway Apprentice Vacancy is given below.

Fitter: 1460
Electrician: 871
Diesel Mechanic: 640
Electronic Mechanic: 102
AC Mechanic: 249
Mechanist: 74
Welder: 597
Carpenter: 16
MMTM: 12
Electrical/Electronics: 18
Painter: 40
MMW: 34

Total Vacancies: 4103

Q 3. Explain the eligibility criteria for the apprentice recruitment process.

Answer: The candidate should be 10th class/ SSC pass with minimum 50% marks and ITI in relevant trade. 

Check Now:  UPSC  CDS 2020 Notification

Q 4. What is the age limit for south-central railway jobs?

Answer: The age of the candidates for south-central railway jobs should be between 15 Years to 24 Years as on 8-12-2019. However, there is a relaxation in upper age for reserved category aspirants as per the rules of Government of India. 

Q 5. What is the selection process for south-central apprentice jobs?

Answer: The selection of the aspirants for SCR jobs will depend on the merit list prepared by taking the average of marks gained by the candidate in both the 10th class and ITI exam.

Q 6. How to Apply for South Central Railway Apprentice Recruitment 2019?

Answer: The candidates who wish to apply for online Apprentice vacancies should apply on the official website that is scr.indianrailways.gov.in before 08-12-2019.

Apply Now: UPTET Exam 2019

Q 7. How much is the application fee required for South Central Railway Jobs?

Answer: The application fee for South Central Railway vacancy is Rs. 100. However, there is no fee required for females/SC/ST candidates.

Q 8. Explain the Training and Stipend details for South Central Railway Vacancies.

Answer: Training will be arranged as per the standards and syllabus as prescribed by the Central Apprenticeship Council. The selected aspirants will receive a stipend during Apprenticeship at the prescribed rates.

Q 9. What documents are required to upload for Railway Apprentice Jobs? 

Answer: The aspirants should upload the documents as given below.

10th class/SSC Marksheet or it’s equivalent

Proof of birth certificate

Marksheet of all semester of the relevant trade

Caste certificate for ST/SC/OBC 

Check Now: Indian Post Office GDS Recruitment 

Important Note:

Above all, you should visit the Official Website of the organization to get more details of the South Central Railway Recruitment 2019. You should also remain in touch with us to get more news about the latest Government Jobs in India. Best of Luck!!