UPSC CDS 2020 Notification – Age, Salary, Fee, Exam Pattern & Other Details



UPSC CDS Exam 2020

UPSC CDS 2020 Notification – Apply for Combined Defence Services Exam 2020 – Check Details @upsc.gov.in

Good news, Union Public Service Commission (UPSC) has issued the notification for Combined Defence Services Examination 2020. As per the UPSC CDS 2020 Notification, aspirants can apply for the CDS exam from 30-10-2019. The last date to submit the UPSC CDS Online Application Form is 19-11-2019The examination for UPSC CDS 1 Exam will be held on 02-02-2020Selected aspirants will get admission to the 150th (DE) course at Air Force Academy, Indian Military Academy, Indian Naval Academy, 27th SSC Women NT and 113th SSC Men NT in Officers Training Academy. 

Aspirants can get complete details like Eligibility Criteria, Admit Card, Fee, Dates, etc. on this page. This page is well-drafted by the team of www.jobssearches.in

Q 1. What are some important dates for UPSC CDS 2020 Exam?

Answer: Aspirants should look at some important dates as mentioned in UPSC CDS 2020 Notification.

  • Starting Date to Apply for UPSC CDS 1 Online Application: 30-10-2019
  • Closing Date to Apply for UPSC CDS 1 Online Application: 19-11-2019
  • Examination Date for CDS 1 2020 Exam: 02-02-2020 

Q 2. Explain the CDS 2020 vacancy break-up.

Answer: There is a total of 418 vacancies are available in UPSC CDS 2020 Notification. The details of the UPSC CDS 1 2020 vacancy are given below:

  • Indian Military Academy (IMA): 100
  • Officers Training Academy (OTA) (Men): 225
  • Indian Naval Academy (INA): 45
  • Indian Air Force Academy (IAFA): 32
  • Officers Training Academy (OTA) (Women): 16

Also Check: EESL Recruitment 2019

Q 3. What is the educational qualification required in UPSC CDS Vacancy?

Answer: The aspirants should check their educational qualification criteria before applying for CDS vacancy 2019.

  • Indian Military Academy (IMA): Graduation from Recognized University
  • Officers Training Academy (OTA) (Men): Graduation from Recognized University
  • Indian Naval Academy (INA): Degree in Engineering from Recognized University
  • Indian Air Force Academy (IAFA): Degree in Engineering or B. Tech Degree from Recognized University
  • Officers Training Academy (OTA) (Women): Graduation from Recognized University

Q 4. What Physical Standards are Required for UPSC CDS Recruitment Process?

Answer: The candidates who wish to apply for the CDS exam 2020 should be physically and mentally fit as per the guidelines in the official notification. 

Check Now: Indian Post Office GDS Recruitment 

Q 5. What are the age limits for the CDS exam 2020?

Answer: The candidates applying for UPSC CDS Recruitment Process should look at the age limitation as mentioned below:

  • Indian Military Academy (IMA): 19 to 24 years
  • Officers Training Academy (OTA) (Men): 19 to 25 years
  • Indian Naval Academy (INA): 19 to 22 years
  • Indian Air Force Academy (IAFA): 19 to 23 years
  • Officers Training Academy (OTA) (Women): 19 to 25 years

Q 6. What is the selection procedure for UPSC CDS 2020?

Answer: The selection of the aspirants for CDS 2020 will depend on the performance in the Written Exam, Personal Interview Round, Verification of Documents and Medical Examination.

Q7. How much is an application fee for UPSC CDS Exam?

Answer: The aspirants applying for UPSC CDS Vacancy 2020 should pay an application fee of Rs. 200/-. However, there is no fee required for SC/ST/Female candidates. You can pay the CDS application fee via Online mode or Offline mode.

Apply Now: UPTET Exam 2019

Q 8. Explain the Exam Pattern for UPSC CDS 2020.

Answer: The UPSC CDS Exam will be conducted in two stages. The Stage I, i.e, the Written Examination will be conducted in the pattern given below:

Subjects

Number of Questions

Duration (Minutes)

Maximum Marks

General Knowledge

120

120

100

English Language

120

100

120

Elementary Mathematics

100

120

100

The aspirants are applying for AFA, IMA, and NA has to appear in all the above three papers. While OTA Candidates have to attend for the first two papers only – English and General Knowledge.

Q 9. Explain the salary structure for UPSC CDS 2020.

Answer: Aspirants who will qualify CDS exam 2020 will receive a stipend during training. The fixes Stipend is Rs 21000. However, the pay scale will be as:

CDS Salary details

Q 10. How to apply for UPSC CDS Exam 2020?

Answer: The aspirants should follow the below-mentioned steps to apply for UPSC CDS 2020.

  • Firstly, you should visit the official website, that is, upsconline.nic.in.
  • Further, you should click on the advertisement “Combined Defence Services Examination (I), 2020”. After that, you should read UPSC CDS 2020 Notification carefully and ensure your eligibility.
  • Then, you should fill the complete details in the CDS online application form.
  • After that, you should pay for the CDS application fee.
  • Then, you should upload the scanned copy of photograph and signature.
  • Then, you should submit and don’t forget to take a printout of the form for future reference.

Important Note:

Above all, Aspirants should also visit the Official Website to get more details regarding UPSC CDS 2020 Notification. Also, you should remain in touch with us to get updates on the latest Jobs in India. All the Best for your future.